LUNI-VINERI 08.00-18.00

0747.307.729

office@avocatsidoniatudor.ro

Cum Procedezi in Caz de Divort pe Cale Amiabila

0 Comments

Cum Procedezi in Caz de Divort pe Cale Amiabila / Divort prin acord

Dacă doriți să desfășurați o despărțire pe cale amiabilă, în care ambele părți sunt de acord cu termenii acesteia și nu există dispute majore privind custodia copiilor, bunurile comune sau pensia alimentară, urmați acești pași:

1. Conversații inițiale: Inițiați o discuție deschisă cu partenerul/partenera dumneavoastră pentru a ajunge la un acord cu privire la toate aspectele divorțului, cum ar fi custodia copiilor, împărțirea bunurilor și eventualele plăți de întreținere.

2. Consultarea cu un avocat: Căutați consultanța unui avocat specializat în dreptul familiei pentru a vă asigura că înțelegeți toate aspectele legale implicate în divorț și pentru a vă ajuta să redactați acordurile necesare. Acestea pot include un acord de divizare a bunurilor, un acord privind custodia copiilor și orice alte detalii importante.

3. Documentarea: Stabiliți toate detaliile în scris, în acordurile corespunzătoare. Aceste documente trebuie să fie clare și concișe, acoperind toate aspectele relevante ale separării.

4. Notarizarea documentelor: Verificați dacă jurisdicția dvs. impune notarizarea sau autentificarea legală a documentelor înainte de a le face valabile. Respectați cerințele legale ale regiunii dvs.

5. Depunerea documentelor: Prezentați documentele la instanța de judecată competentă. Cerințele pot varia în funcție de jurisdicția dvs.

6. Aprobarea instanței: În majoritatea cazurilor, un judecător va revizui documentele și va emite un decret de divorț dacă totul este în conformitate cu legea și nu există probleme semnificative.

7. Finalizarea: După ce instanța emite decretul de divorț, veți fi oficial divorțat. Asigurați-vă că toate detaliile convenite sunt puse în aplicare.

Cum Procedezi in Caz de Divort pe Cale Amiabilă

 

Conform noilor dispoziții din Codul Civil, divorțul pe cale amiabilă poate fi realizat atunci când soții ajung la un consens cu privire la încheierea căsătoriei lor, indiferent de durata în care au fost căsătoriți sau de prezența sau absența copiilor minori din căsătorie. Singura condiție esențială este ca soții să ajungă la un acord cu privire la divorț și la toate aspectele implicate.

În conformitate cu aceleași prevederi din Codul Civil, divorțul pe cale amiabilă poate fi realizat fie prin intermediul unei instanțe judecătorești, fie prin intermediul oficiilor de Stare Civilă sau prin implicarea notarilor publici. Cu toate acestea, în general, divorțul, în oricare dintre formele sale, poate fi în cele din urmă pronunțat de o instanță de judecată.

Elemente cheie în procesul de divorț prin acord:

1. Prezența ambilor soți: Ambele părți trebuie să fie prezente atât la depunerea dosarului la Judecătorie, cât și la termenul de judecată.

2. Procedura corectă: Este esențial să respectați corect procedura și să completați corespunzător cererea de divorț. Orice greșeală sau neglijență în acest sens poate duce la eșuarea procesului sau la suspendarea acestuia.

3. Consiliere legală: Deși nu este obligatoriu, consultarea cu un avocat poate fi benefică pentru a vă asigura că sunteți bine informați cu privire la drepturile și obligațiile dvs. și pentru a evita eventualele erori în procedura de divorț.

4. Acord și informare: Succesul divorțului pe cale amiabilă depinde de acordul și angajamentul ambilor soți. De asemenea, este important ca aceștia să fie corect informați și pregătiți pentru a urma pașii corespunzători.

În ceea ce privește divorțul pe cale amiabilă la Starea Civilă sau la notar, există situații în care acesta nu este posibil:

1. Divergențe privind numele: Dacă există dispute cu privire la numele pe care îl va purta soția după divort, procedura de divorț prin acord poate fi compromisă.

2. Existența altor cereri: Dacă există și alte cereri sau dispute, cum ar fi custodia copiilor sau împărțirea bunurilor, divorțul pe cale amiabilă poate deveni dificil sau imposibil.

Deși prezența personală a soților este de obicei necesară în procedura de divorț la notar, noua legislație permite, în anumite circumstanțe, depunerea cererii de divorț prin intermediul unui mandatar, ceea ce înseamnă că reprezentarea lor poate fi făcută de altcineva. Acest lucru poate fi util în cazul în care soții se află în străinătate sau în alte situații specifice.

Consultarea cu un avocat rămâne importantă în divort, chiar și în varianta pe cale amiabilă, pentru a vă asigura că sunteți bine informați cu privire la implicațiile legale și pentru a proteja drepturile și interesele dvs. Dacă apar schimbări în circumstanțe sau dacă aveți îndoieli cu privire la procedură, este întotdeauna recomandabil să căutați sfaturi legale.

Sunați astăzi la 0747.307.729 pentru a programa o consultație și a discuta toate detaliile cazului dvs. După ce are toate detaliile, avocatul îți poate oferi cea mai potrivită soluție! Intră în contact rapid cu un avocat bine pregătit la prețuri accesibile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button