LUNI-VINERI 08.00-18.00

0747.307.729

office@avocatsidoniatudor.ro

Conducerea sub influența substanțelor psihoactive

0 Comments

Conducerea sub influența substanțelor psihoactive

Conducerea sub influența substanțelor psihoactive este o problemă gravă care reprezintă o amenințare semnificativă la adresa siguranței publice.

In codul penal roman nu există insa o definiție a acestui concept – substante psihoactive. Există însă o trimitere în Titlul III al Legii nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, art. 241: “prin substanțe psihoactive se înțeleg substanțele stabilite prin lege, la propunerea Ministerului Sănătății”. Consiliul Uniunii Europene a elaborat o lista a substanțelor susceptibile de a avea efecte psihoactive, lista nepreluata in dreptul intern.

Din punct de vedere medical, substanțele psihoactive sunt substanțe care afectează sistemul nervos central, modificând starea de spirit, comportamentul și percepția unei persoane. Aceste substanțe pot fi prescrise legal, cum ar fi medicamentele eliberate pe bază de rețetă, sau ilegale, cum ar fi cocaina, heroina sau canabisul. Substanțele psihoactive pot avea o serie de efecte asupra comportamentului unei persoane, inclusiv afectarea judecății, reflexelor și coordonării acesteia, ceea ce poate duce la consecințe negative in timpul conducerii autovehiculului.

Conducerea sub influența substanțelor psihoactive

Conducerea sub influența substanțelor psihoactive crește riscul unui accident rutier grav. Acest lucru se datorează faptului că efectele acestor substanțe pot provoca multiple probleme, cum ar fi reducerea capacității șoferului de a se concentra, de a reacționa la pericole și de a lua decizii corecte. Drept urmare, șoferii aflați sub influența substanțelor psihoactive au o probabilitate mai mare să facă erori in timpul condusului pe drumurile publice, cum ar fi nerespectarea semnalelor de circulație sau evaluarea greșită a distanțelor, ceea ce, in final, poate duce la accidente și răniri.

Este important de menționat că o anume concentrație a substanței psihoactive depistate în organism nu are relevanță penală în raport cu existența infracțiunii. Cu alte cuvinte, simpla prezență a unei substanțe psihoactive în organismul șoferului poate fi suficientă pentru a implica consecințe legale. Acest lucru se datorează faptului că utilizarea de substanțe psihoactive în timpul conducerii este considerată infracțiune în majoritatea țărilor. Sancțiunile pentru conducerea sub influența substanțelor psihoactive pot varia în funcție de jurisdicția fiecare tari, dar de obicei includ amenzi, suspendarea permisului și chiar închisoarea în unele cazuri. In România, conducerea sub influenta substantelor psihoactive este reglementata de art. 336 alin. 2 Cod Penal.

“Art 336:
1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.”

Cabinet Avocat Bucuresti Tudor Sidonia – servicii de consultanta si reprezentare juridica bazate pe eficienta, profesionalism si perseverenta. Echipa noastra cu siguranta va gasi solutia perfecta pentru cazul dvs. Contactati-ne cu incredere! 0747.307.729