LUNI-VINERI 08.00-18.00

0747.307.729

office@avocatsidoniatudor.ro

Succesiune 2023

0 Comments

Succesiune 2023

Sediul materiei in ceea ce priveste succesiunea este reglementat de dispozitiile art. 954 si urmatoarele Cod Civil, unde poti gasi informatii referitoare la modalitatea prin care mostenitorii defunctului pot beneficia in mod legal de bunurile ramasa in urma acestuia.

 

Daca defunctul nu a lasat niciun testament prin care sa stabileasca cum vor fi impartite bunurile sale, atunci se vor aplica regulile mostenirii legale, conform careia bunurile materiale, conturile si lichiditatile sunt impartite in functie de gradul de rudenie, fiecare mostenitor primid cota care i se cuvine.

Bunurile ce fac obiectul masei succesorale se impart egal intre membrii din aceeasi clasa si acelasi grad de rudenie.

 

Fiecare clasa de mostenitori trebuie sa imparta bunurile din masa succesorala cu sotul supravietuitor. Cota pe care o poate primi sotul supravietuitor este stabilita astfel:

  • un sfert din mostenire daca este impartita cu clasa intai;
  • o treime din mostenire daca este impartita cu clasa a doua;
  • o jumatate din mostenire daca este impartita cu clasa a treia;
  • trei sferturi din mostenire daca este impartita cu clasa a patra;

 

Indiferent de situatia in care te afli in acest moment, de bunurile care urmeaza sa fie impartite, de proprietati si terenuri aferente care iti revin tie sau altei persoane, cel mai important pas este primul – care implica angajarea unui avocat specializat ce iti poate oferi claritatea necesară pentru a lua cele mai bune decizii.

 

In cazul in care mostenitorii nu se inteleg intre ei, cea mai buna varianta este deschiderea procedurii prin intermediul unui avocat.

 

In situatia in care succesiunea nu poate fi dezbatuta din diverse motive la un notariat (nu este prezent unul din succesori, nu exista intelegere intre dvs. mostenitorii cu privire la impartirea bunurilor, etc) o solutie la indemana este promovarea unei actiuni avand ca obiect succesiune/partaj succesoral.
succesiune
Avantajul unei astfel de actiuni este acela ca ea se finalizeaza cu o hotarare judecatoreasca ce constituie titlu de proprietate al fiecaruia dintre succesori pentru bunurile individuale ce i-au fost atribuite. Nu are doar rolul de a va conferi niste drepturi neindividualizate, cote parti din masa succesorala ci, in cadrul aceluiasi proces se efectueaza si iesirea din indiviziune astfel incat, la sfarsit, fiecare stie exact ce bun a primit in proprietate (printr-un certificat de mostenitor intocmit la un notariat vi se stabileste doar cota-parte din mostenire la care aveti dreptul – un procent) fara a cunoaste propriu zis bunul ce va va reveni dumneavoastra.

 

Inevitabil, la un moment dat, fiecare dintre noi se confrunta cu probleme succesorale. La noi veti gasi avocati cu experienta in dezbaterea mostenirii, care te pot ajuta sa faci ordine in patrimoniul lasat de defunct.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *