LUNI-VINERI 08.00-18.00

0747.307.729

office@avocatsidoniatudor.ro

Recunoasterea divortului din strainatate in Romania

2 Comments

Avocat in Romania pentru inregistrarea divortului din strainatate

Hotararile de divort straine pot fi recunoscute in Romania in doua modalitati distincte, pe cale administrativa la Starea Civila sau printr-un proces de instanta de recunoastere – exequatur, in functie de tara unde s-a pronuntat divortul.

Fara aceste demersuri de recunoastere a hotararilor, un cetatean roman care a divortat in afara Romaniei va figura in continuare casatorit in fata autoritatilor romane.

Avocat in Romania pentru inregistrarea divortului din strainatate

Cand este necesar sa parcurgeti procedura de recunoastere a hotararii de divort?

 

Daca divortul s-a efectuat intr-o tara din afara Uniunii Europene si care nu este Republica Moldova, exista doua cazuri:

 

  • Daca cetateanul roman, ce solicita inscrierea divortului strain, era si cetatean strain in momentul divortului din strainatate, atunci nu mai este necesara recunoasterea divortului la Tribunal, dosarul inaintandu-se direct Starii civile ce gestioneaza certificatul de casatorie romanesc, respectiv, in functie de situatie, Starii civile de la locul nasterii.

 

  • Daca cetateanul roman, ce solicita inscrierea divortului strain, nu era si cetatean strain in momentul divortului din strainatate, atunci, inainte de prezenta la Starea civila competenta, divortul efectuat in strainatate trebuie mai intai recunoscut in cadrul unui proces de exequatur – recunoastere a hotararii straine. Dupa finalizarea cu succes a procesului de exequatur, se obtine o hotarare de recunoastere pe teritoriul Romaniei a documentului care atesta schimbarea de stare civila.

Care sunt documentele de care aveti nevoie pentru recunoastere?

 

Trebuie sa prezentati un document tradus si apostilat, emis de o autoritate a tarii in care s-a pronuntat divortul ( hotarare de divort, certificate de divort, etc.) si documentele dumneavoastra de stare civila.

Inscrierea divortului pronuntat în strainatate, privind un cetatean roman, se va face numai dupa ce hotararea straina, definitiva si irevocabila, a fost recunoscuta de catre tribunalul competent.

 

Pentru demersurile de recunoastere a sentintei de divort de catre o instanta/autoritate din Romania, persoanele interesate pot imputernici un avocat din Romania care sa ii reprezinte, fara ca prezenta lor sa mai fie necesara.

Ca avocat, te pot ajuta online sa obtii recunoasterea hotararii de divort pronuntate in strainatate daca imi scrii aici. O poti face si prin mijloacele de socializare sau whatsApp.

 

Cabinet de Avocat Sidonia Tudor va sta la dispozitie telefonic la 0747 307 729, prin email la office@avocatsidoniatudor.ro sau online prin sectiunea “Avocat online”

 

Cabinetul nostru este specializat in recunoasterea divortului din strainatate!


Avocat in Romania pentru inregistrarea divortului din strainatate                                Inregistrarea Divortului din strainatate. Avocat divort Romania. Persoanele interesate pot imputernici un avocat din Romania care sa ii reprezinte, fara ca prezenta lor sa mai fie necesara. Recunoasterea divortului din strainatate in Romania.

2 thoughts on “Recunoasterea divortului din strainatate in Romania”

  1. Buna ziua doamna avocat. In data de 14 decembrie 2021 am avut programare pentru a reface buletinul si mi s-a refuzat din cauza sentintei de divort pronuntat in Belgia in 2010.Legislatia europeana spune clar ca intre tarile membre din UE se recunoaste un act divort fara a se cere proceduri suplimentare. La registratura tribunalului din Timisoara o incompetenta care imi cere sa mai fac apel de divort in Romania.E inadmisibil sa ajung pe drumuri pentru a face demersuri cand legislatia europeana nu e respectata in Romania. Deocamdata am facut plangere la comunitatea europeana si am contactat ambasada romaniei.
    Daca imi permiteti o sa retin coordonatele dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button