LUNI-VINERI 08.00-18.00

0747.307.729

office@avocatsidoniatudor.ro

Divort in Romania pentru cetatenii din strainatate

0 Comments

Divort in Romania pentru cetatenii din strainatate

Divort in Romania

 

Cetatenii romani si straini au posibilitatea, in anumite conditii, de a divorta in Romania, in baza Codului Civil si a Codului de Procedura Civila, atunci cand:

 

  • Cand cel care initiaza divortul din strainatate este cetatean roman;
  • Cand celalalt sot locuieste in Romania;
  • Cand ambii soti sunt cetateni romani, indiferent daca locuiesc sau nu pe teritoriul Romaniei.

Potrivit art. 1081 din Codul de procedura civila, “Instantele romanesti sunt competente sa judece cererile de divort, daca la data introducerii cererii reclamantul domiciliaza pe teritoriul Romaniei de cel putin un an, precum si procese intre persoane cu domiciliul in strainatate, referitoare la acte sau fapte de stare civila inregistrate in Romania, daca cel putin una dintre ele este cetatean roman

 

In ceea ce priveste prezenta personala a sotilor in procedura divortului, potrivit legislatiei in vigoare, divortul se poate pronunta de catre instanta de judecata si fara ca prezenta partilor sa mai fie necesara, acestea fiind reprezentate de avocat.

Divort in Romania pentru cetatenii din strainatate

 Costurile in cazul unei actiuni de divort sunt reprezentate de taxa de timbru, onorariu avocat, iar in cazul in care unul din soti este strain se mai adauga costurile cu traducerea actelor in limba romana.

 

Efectuarea divortului in Romania aduce o serie de avantaje, precum:

  • Costuri reduse,
  • Procedura mai simplificata fata de alte tari (exemplu Italia, Marea Britanie, Canada, samd)
  • Nu este necesara prezenta ta in Romania.

De precizat este faptul ca, in cazul in care decideti sa divortati in strainatate, cetateanul roman va fi obligat, in continuare sa efectueze demersuri privind recunoasterea si transcrierea divortului strain la Starea Civila romana sau la instanta de judecata.

 

Cabinet de Avocat Sidonia Tudor va sta la dispozitie telefonic la 0747 307 729, prin email la office@avocatsidoniatudor.ro sau online prin sectiunea “Avocat online”


Divort in Romania pentru cetatenii din strainatate.
Divort in Romania. Avocat divort Romania. Divortul este posibil fara ca prezenta partilor sa mai fie necesara, acestea fiind reprezentate de avocatAvocat specializat divort Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button