LUNI-VINERI 08.00-18.00

0747.307.729

office@avocatsidoniatudor.ro

Stabilire provizorie a locuintei minorului pe calea ordonantei presedintiale

0 Comments

Stabilire provizorie a locuintei minorului

Atunci cand va aflati in procedura divortului si vreti ca pana la solutionarea definitiva a dosarului, instanta sa stabileasca locuinta provizorie a minorului in favoarea dumneavoastra, puteti obtine acest lucru prin formularea unei cereri pe calea ordonantei presedintiale.

Aceasta procedura de judecata este una urgenta iar principalul ei scop este acela de a proteja interesul superior al copilului, pana la pronuntarea unei hotarari definitive pe dosarul de fond ce are ca obiect divort.

Potrivit dispozitiilor art. 919 din Cartea a VI-a – Proceduri speciale, Titlul I – Procedura divortului, C. proc. civ. „Instanta poate lua, pe tot timpul procesului, prin ordonanta presedintiala, masuri provizorii cu privire la stabilirea locuintei copiilor minori, la obligatia de intretinere, la incasarea alocatiei de stat pentru copii si la folosirea locuintei familiei”.

Instanta competenta sa judece ordonanta presedintiala avand ca obiect stabilire provizorie domiciliu minor este instanta investita cu solutionarea actiunii de divort.

Cu privire la caracterul actiunii, este de precizat faptul ca dispozitiile care reglementeaza procedura ordonantei presedintiale impun trei conditii pentru admiterea cererii: urgenta, vremelnicia și neprejudicerea fondului.

Potrivit art. 581 alin. 1 C.pr.civ. „instanta va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari„, iar in conformitate cu alin. 4 „ordonanta este vremelnica si executorie„.

Stabilire provizorie a locuintei minorului

Cu privire la urgenta este de retinut faptul ca luarea unei asemenea masuri speciale se impune in anumite cazuri in care este evidenta ruptura produsa intre parinti, dorintele contradictorii ale acestora cu privire la copil, locuinta improprie sau lipsa de venituri a unuia dintre parinti.

Caracterul vremelnic al masurii luata pe cale ordonantei presedintiale rezulta din faptul ca pe aceasta cale nu se pot lua masuri definitive care sa rezolve fondul litigiului dintre parti, motiv pentru care partea nemultumita de masura luata prin ordonanta presedintiala are posibilitatea de a se adresa instantei pe calea dreptului comun.

In ceea ce priveste admisibilitatea cererii de stabilire locuinta minor, pe calea ordonantei presedintiale s-a stabilit ca, in principiu, masura se poate dispune pe aceasta cale numai in cazul in care pe rolul instantei se afla in curs de solutionare actiunea avand ca obiect stabilire locuinta minor exercitata potrivit dreptului comun.

Situatia copilului fata de parintii sai va fi stabilita definitiv si irevocabil odata cu solutionarea fondului, respectiv a procesului de stabilire locuinta minor, iar hotararea dispusa pe calea ordonantei presedintiale isi va produce efectele doar pana la momentul ramanerii definitive si irevocabile a acestei hotarari.


Stabilire provizorie a locuintei minorului
Stabilire provizorie a locuintei minorului pe calea ordonantei presedintiale. Obtine acest lucru prin formularea unei cereri pe calea ordonantei presedintiale. Cabinet Avocat Bucuresti. Avocat specializat in divort Bucuresti.

Call Now Button