LUNI-VINERI 08.00-18.00

0747.307.729

office@avocatsidoniatudor.ro

Reabilitarea judecatoreasca si reabilitarea de drept

0 Comments

Reabilitarea judecatoreasca si reabilitarea de drept

 

CUM POT SA MA REABILITEZ?

 

Reabilitarea poate fi definita ca o institutie a dreptului penal al carei rol este acela de a inlatura consecintele condamnarii unei persoane care a savarsit o infractiune, in anumite conditii expres prevazute de codul penal.

Conform dispozitiilor art. 527 Cod Procedura Penala, reabilitarea este de doua tipuri, de drept sau judecatoreasca.

 

REABILITAREA DE DREPT

 

Reabilitarea de drept intervine in cazul condamnarii la pedeapsa amenzii, la pedeapsa inchisorii care nu depaseste doi ani sau la pedeapsa inchisorii  a carei executare a fost suspendata sub supraveghere, daca in decurs de 3 ani condamnatul nu a mai savarsit nicio alta infractiune.

De retinut este faptul ca in cazul expirarii termenului de supraveghere, reabilitarea de drept nu va interveni de la acel moment ci intr-un termen de 3 ani de zile de la data implinirii termenului de supraveghere, daca cel condamnat nu a mai savarsit o alta infractiune.

 

CUM SE OBTINE REABILITAREA DE DREPT

 

La implinirea termenului de 3 ani prevazut de art. 165 Cod Penal, daca persoana condamnata nu a mai savarsit o alta infractiune, autoritatea care tine evidenta cazierului judiciar va sterge din oficiu mentiunile privind pedeapsa aplicata condamantului.

In cazul in care stergerea condamnarii nu a operat din oficiu, puteti formula o cerere de constatare a interventiei reabilitarii de drept si o veti depune la instanta care a judecat in prima instanta cauza in care s-a pronuntat condamnarea sau la instanta corespunzatoare in grad in a carei raza teritoriala isi are domiciliul condamantul.

 

CONSECINTE

 

Reabilitarea de drept face sa inceteze interdictiile, decaderile si incapacitatile care au decurs din condamnare.

 

REABILITAREA JUDECATOREASCA

 

Reabilitarea judecatoreasca poate interveni in urmatoarele conditii:

a) nu a savarsit o alta infractiune in intervalul de timp prevazut in art. 166;

b) a achitat integral cheltuielile de judecata si si-a indeplinit obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand acesta dovedeste ca nu a avut posibilitatea sa le indeplineasca sau cand partea civila a renuntat la despagubiri.

 

Reabilitarea de drept si reabilitarea judecatoreasca

CINE POATE FORMULA CEREREA DE REABILITARE JUDECATOREASCA

 

Cererea de reabilitare judecatoreasca poate fi formulata de catre condamnat, iar dupa moartea acestuia, de sot sau de rudele apropiate.

Instanta competenta sa judece cauza este instanta care a judecat in prima instanta cauza in care s-a pronuntat condamnarea, fie  instanta corespunzatoare in grad in a carei raza teritoriala isi are domiciliul condamantul sau in care a avut ultimul domiciliu, daca la data introducerii cererii domicilieaza in strainatate.

Insa, conform practicii si cu scopul de a fi cat mai eficient procesul este indicat ca sa fie introdusa cererea la instanta care a judecat cauza in fond si care are in arhiva toate datele cazului, inclusiv cele privind executarea pedepsei.

 

ANULAREA REABILITARII JUDECATORESTI

 

Anularea intervine atunci cand dupa acordarea reabilitarii se descopera ca persoana a suferit o alta condamnare, care daca ar fi fost cunoscuta, ducea la respingerea cererii de reabilitare.

In final, daca articolul nostru a prezentat interes pentru dumneavoastra si sunteti interesat de un avocat specializat in reabilitarea cazierului in sensul stergerii informatiilor privitoare la condamnarile penale, ne puteti contacta la urmatorul numar de telefon 0747307729 fie puteti utiliza formularul de contact.

 

Sidonia Tudor – avocat reabilitare


Reabilitarea judecatoreasca si reabilitarea de drept
Reabilitarea judecatoreasca si reabilitarea de drept. Afla cum poti sa te reabilitezi. Oferim model de cerere pentru reabilitare judecatoreasca! Avocat Bucuresti. Avocat drept penal. Profesionalism.

Call Now Button