LUNI-VINERI 08.00-18.00

0747.307.729

office@avocatsidoniatudor.ro

Ordinul de protectie provizoriu si ordinul de protectie definitiv

0 Comments

Ordinul de protectie provizoriu si definitiv

 

Ordinul de protectie provizoriu este reglementat prin dispozitiile Legii174/2018 prin care a fost modificată si completată Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei în familie.

Ordinul de protectie in sensul legii apara victima violentei domestice si inseamna orice inactiune sau actiune intentionată de violenta fizica, sexuala, psihologică, economica, sociala sau spirituala care se produce in mediul familial sau domestic ori intre soti sau fosti soti, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieste sau a locuit împreună cu victima.

 

Violenta domestica pentru care se poate solicita ordin de protectie se manifestă sub urmatoarele forme:

 

a) violenta psihologica– impunerea voinţei sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune şi de suferinţă psihică în orice mod şi prin orice mijloace, prin ameninţare verbala sau în orice altă modalitate, santaj, violentă demonstrativa asupra obiectelor şi animalelor, etc.

b) violenta fizica– vatamarea corporala ori a sanătătii prin lovire, imbrancire, trantire, tragere de par, intepare, taiere, ardere, strangulare, muscare, în orice formă şi de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otrăvire, intoxicare, precum şi alte acţiuni cu efect similar, supunerea la eforturi fizice epuizante etc.

c) violenta sociala– impunerea izolarii persoanei de familie, de comunitate şi de prieteni, interzicerea frecventării instituţiei de invatamant sau a locului de muncă, interzicerea/limitarea realizarii profesionale, impunerea izolarii, inclusiv in locuinta comuna, privarea de acces în spaţiul de locuit, deposedarea de acte de identitate, privare intentionată de acces la informatie, precum şi alte actiuni cu efect similar etc

 

Conform legii ordinul de protectie provizoriu este emis de catre politistii care, in exercitarea atributiilor de serviciu, constata ca exista un risc iminent ca viata, integritatea fizica ori libertatea unei persoane sa fie pusa in pericol printr-un act de violenta domestica, in scopul diminuarii acestui risc.

Potrivit noilor modificari legislative, politistii vor detine asupra lor un formular de evaluare a riscurilor pe baza caruia pot sa aplice un ordin de protectie sau nu, urmand ca, in situatia in care considera ca nu este necesara aplicarea ordinului, sa-i puna la dispozitia victimei posibilitatea de a sezisa instanta care poate emite un ordin obisnuit.

Ordinul de protectie provizoriu si definitiv

Prin ordinul de protectie provizoriu se dispun, pentru o perioada de 5 zile, una ori mai multe masuri de protectie precum:

 

a) evacuarea temporara a agresorului din locuinta comuna, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate;

b) reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor in locuinta comuna;

c) obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de membrii familiei acesteia, ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate;

d) obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;

e) obligarea agresorului de a preda politiei armele deținute.

 

Ordinul provizoriu se poate dispune pentru o perioada de 5 zile, urmand ca acesta sa se prelungeasca pana la data emiterii ordinului obisnuit, in situatia in care exista o astfel de solicitare.

Dupa obtinerea ordinului de protectie provizoriu, victima trebuie sa se adreseze instantei de judecata pentru a obtine un ordin de protectie definitiv pana la 6 luni de zile, acesta putand fi dat doar de catre instanta de judecata.

Ordinul de protectie emis de catre instanta judecatoreasca se emite de catre judecatoria de pe raza teritoriala in care isi are domiciliul sau resedinta victima, iar procedura de solutionare a cererii se face in termen de 72 ore.

Hotararea prin care se dispune ordinul de protectie este supusa numai apelului, in termen de 3 zile de la pronuntare daca s-a dat cu citarea partilor si de la comunicare daca s-a dat fara citarea lor.

 

Sidonia Tudor – avocat specializat in ordin de protectie


Ordinul de protectie provizoriu si definitiv
Ordinul de protectie provizoriu si ordinul de protectie definitiv. Solicita ordin de protectie la un avocat specializat in ordin de protectie. Asistenta juridica Bucuresti. Avocat Penal Bucuresti. Seriozitate maxima.

Suna-ne acum