Autoritatea parinteasca sau custodia copiilor
Autoritatea parinteasca sau custodia copiilor
Cu siguranta alte aspecte care va vor interesa sunt referitoare la acest aspect, al autorității părintești. Cadrul legal il veti regasi in dispozitiile art.397 – 398 Cod Civil, unde identificăm precizări legate de custodia comună a copiilor și condițiile în care puteți obține custodia exclusivă.
Potrivit Noului Cod Civil roman, după pronunţarea divorţului, regula este ca autoritatea părintească/custodia copilului revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.
Însă dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi. Totuşi, celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.
Astfel, pot fi considerate ‘’motive intemeiate’’:
- Alcoolismul
- Boala psihica
- Dependenta de droguri a celuilalt parinte
- Violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte
- Condamnarile pentru savarsirea infractiunii de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil.
Prin art. 399, Noul Cod Civil reglementează şi situaţii excepţionale, în care instanţa de tutelă poate hotărî plasamentul copilului la o rudă sau la o altă familie ori persoană, cu consimţământul acestora, sau într-o instituţie de ocrotire.
Avocat specializat divort Bucuresti
—
Autoritatea parinteasca sau custodia copiilor
Avocat Sidonia Tudor Bucuresti. Autoritatea parinteasca sau custodia copiilor. Regula este ca autoritatea parinteasca / custodia copilului sa revina ambilor parinti. Exceptia: doar unuia. Avocat divort Bucuresti. Va asteptam la cabinetul nostru!