Procedura contestarii unui proces-verbal de contraventie
In cate zile poate fi contestat un proces-verbal de contraventie?
Termenul in care un astfel de Proces Verbal poate fi contestat este de 15 zile si curge de la data primirii Procesului Verbal de la agentul de politie ori de la data la care documentul este primit prin posta (atunci cind refuzati primirea lui ori cand conform legii vi se comunica la domiciliu).
Care este efectul contestarii procesului-verbal?
Efectul principal al depunerii unei astfel de contestatii este acela al suspendarii dispozitiilor executorii din Procesul Verbal.
Prin urmare toate sancțiunile ce sunt cuprinse in Procesul Verbal sunt suspendate de drept prin depunerea contestatiei, suspendare care dureaza pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
Dupa introducerea unei plangeri contraventionale, permisul de conducere se restituie.
Procedura de contestare
Dosarul ce urmeaza sa fie depus la instanta de judecata, in dublu exemplar, unul pentru instanta si unul pentru comunicare, trebuie sa contina:
- cererea de contestatie a procesului-verbal, in care trebuie sa formulati clar si concis ce anume solicitati instantei ( anularea procesului-verbal, schimbarea incadrarii din amenda in avertisment, diminuarea amenzii sau, in cazul in care ati platit-o, restituirea ei);
- In cazul in care nu va puteti prezenta la proces, este bine sa mentionati ca doriti judecarea cazului in lipsa.
- taxa de timbru in valoare de 20 de lei, conform OUG nr. 80/2013;
- copii lizibile dupa procesul-verbal, C.I. si alte documente care v-ar fi utile si doveditoare;
- daca este cazul, martori care pot confirma cele sustinute de dvs. in cererea de contestatie si care se pot prezenta la proces.
Legislatie
Potrivit art.16 din O.G. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, procesul verbal de constatare a contraventiei, va cuprinde in mod obligatoriu:
- data si locul unde este încheiat;
- numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator;
- numele, prenumele, domiciliul si codul numeric personal ale contravenientului, descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului în care a fost savirsita, precum și aratarea imprejurarilor care pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
- indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia;
- indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie;
- posibilitatea achitarii, in termen de 15 zile de la data inminarii sau comunicarii procesului-verbal, a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ;
- termenul de exercitare a caii de atac și instanta la care se depune plangerea.
In situatia in care, din continutul unui proces verbal de constatare a contraventiei lipsesc una sau mai multe dintre aceste mentiuni, procesul verbal poate fi anulat.
Cabinetul nostru iti poate asigura asistenta juridica pentru redobandirea permisului auto anulat si te poate pune in legatura cu un avocat pentru contestarea unui proces verbal nesemnat fara martor sau cu un avocat pentru redactare plangere contraventionala caz fortuit. Depinde de fiecare speta in parte cum va fi incadrata din punct de vedere juridic, insa trebuie ca tu sa faci primul pas si sa ne contactezi.
In cazul in care ai formulat singur plangerea contraventionala si ti-a fost respinsa, te putem ajuta cu redactarea caii de atac si te punem in legatura cu un avocat pentru contestare plangere contraventionala si predare permis.
Buna seara,am un proces verbal de contravenție,unde nu este seminarist unui martor asistent,exista o posibilitate dacă merg la judecătorie sa se schimbe ceva ?