LUNI-VINERI 08.00-18.00

0747.307.729

office@avocatsidoniatudor.ro

RECUPERARE TAXA AUTO

0 Comments

Ca urmare a deciziei pronuntate de catre Curtea de Justiție a Uniunii Europene la data de 09 iunie 2016, statul roman va fi obligat sa restituie, așa cum s-a intamplat și cu celelalte variante ale taxei auto, si actualul timbru de mediu care a intrat in vigoare prin O.U.G . 9/2013.

     Sediul materiei in ceea ce privește timbrul de mediu pentru autovehicule il regasim în Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, ordonanta ce a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 119/2013 și care a intrat in vigoare la data de 15.03.2013. 

     Fata de reglementarea actuala — OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule—, actualmente, pe rolul instantelor judecatorești exista o multitudine de dosare avand ca obiect restituirea timbrului de mediu, motivatia unor astfel de cereri de chemare in judecata fiind aceea ca prin aplicarea taxei privind timbrul de mediu se încalca prevederile cuprinse in tratatele la care Romania este parte, acestea avand prioritate fata de dreptul intern dupa data aderarii la UE (01.01.2007).

     Astfel, daca te numeri printre contribuabilii care au achitat contravaloarea timbrului de mediu, te poti adresa, in prima etapa, registraturii A.N.A.F de care apartii pentru a depune o cerere de restituire a taxei sau o poti trimite prin serviciul poștal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. 

     Cererea va fi insotita de urmatoarele documenteː

-C.I. – titular autovehicul; 

-Contract de vanzare-cumparare a mașinii, factura fiscala (daca este cazul); 

– Actele masinii din tara de origine, traduse; 

-Certificat de inmatriculare masina; 

-Decizia de calcul a taxei de poluare emisa de A.N.A.F.; 

-Chitanta care atesta plata taxei; 

     Cererile de restituire depuse de contribuabil se solutioneaza în termen de 45 de zile de la inregistrare iar decizia de solutionare a cererii se comunica contribuabilului în termen de 10 zile de la emitere. 

     In cazul in care solicitarea contribuabilului de restituire a taxei de poluare este refuzata, persoana indreptatita are dreptul sa depuna contestație, pe rolul instantelor judecătoresti, în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei. 

     Fata de cele mai sus aratate, se pune firesc întrebarea Ce trebuie sa înteleaga proprietarul unui autoturism? 

     Proprietarul unui autoturism va intelege ca timbrul de mediu reglementat prin O.U.G. nr. 9/2013 contravine legislatiei europene (art. 110 T.FU.E) in ceea ce priveste autoturisimele de ocazie achizitionate din alte state membre in vederea punerii acestora în circulatie in Romania si, pe cale de consecinta, actiunile intentate pentru recuperarea taxei respective au sanse ridicate a fi castigate in instantele de judecata din tara noastra. 

Avocat Recuperare taxa auto. Timbrul de mediu pentru autovehicule

avocat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button